Arthur Ragnarsson
Arthur Ragnarsson
Arthur Ragnarsson (f.1958) är en isländsk konstnär som, efter att ha mellanlandat i ett par decennier i Göteborg, stannat till i Helsingfors.
Mitt konstnärliga arbete rör sig mellan då och nu, mellan verklighet och vidskeplighet i vardagen. Det handlar mycket om att undersöka myter och vidskepelse i samtidens politiska och sociala sammanhang och vårt behov av bekräftelse snarare än upplysning. Vi vidgar vår medvetenhet och återförenas med folktrons kulturarv som vi länge har ignorerat.
Myter och vidskepelse är lika sammanflätad verkligheten nu som förr.I den traditionella mytens förenkling ryms många gånger den kraft som hjälper människor att orka kämpa i en värld, där förvirringen bland alla budskap hotar att förlama all god vilja. I myten tycks mycket av vår tid sammanfogas till något helt. Det finns en förbindelse med något större, utanför oss själva. Kanske med andra människor och deras erfarenheter. Med Livet snarare än med ännu mer information. När vi känner igen oss själva i myten blir den till en bekräftelse på att vi bär med oss något värdefullt, något som gör vårt liv värt att leva. Där lindras den ensamhet som individualismen har gett oss.
Dränerad på humanistisk kraft är myt och vidskepelse grogrund för fördomar, segregation och diskriminering. Det lömska inom nutida vidskepelse är myter och folktro som skapas för att driva på medberoende av olika slag, politiskt, ekonomiskt och socialt. Det är berättelser som skapas av samhällsgrupper i syfte att definiera sin identitet och missbrukskultur genom gemensamma föreställningar och värderingar. De framställer således sin egen beskrivning som självklar, tränger undan andra berättelser och får dem att framstå som irrelevanta, felaktiga eller dumma.