Ernst Billgren
Ernst Billgren
Ernst Billgren föddes 1957 i Danderyd. Han började studera på Valands konsthögskola 1982. År 1997 blev han ledamot av Kungliga Akademien för de fria konsterna. I sin konst har han bland annat undersökt naturmåleriet, mytologier och nationalromantik i en mängd olika material som mosaik, trä, brons, betong, kakel och glas.
Billgren har i sitt konstnärskap ifrågasatt konstbegreppet i stort och redan under sin studietiden vid Konsthögskolan Valand (1982–1987) gjorde han intryck på andra studenter och lärarkåren. Här bjöd Billgren in till performance med frågeställningen "Vad är skillnaden mellan bra och dålig konst?". Detta ifrågasättande om vad konst är, dess syfte och gränser, har följt som ett ledmotiv i både hans konst och i det massmediala kändisskap som ingår i hans konstnärsroll. Detta är tydligt uttryckt i hans böcker Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor 1 och 2.
Inspirerad av bröderna Grimms sagor blev djuren tidigt ett redskap för Billgren. Dessa befolkade, gärna uppklädda i renässanskläder, stilfullt möblerade salonger. I dessa krockar mellan natur och kultur, målerisk realism och abstraktion, pedanteri och upplösning, kan man förnimma en återkommande absurditet. I denna gränsöverskridning övervinns tron om det absolut nya, förbi tanken om högt och lågt, bra eller dåligt, till ett mer grundläggande ifrågasättande av konstens och estetikens roll i det moderna samhället. Inspirationen och motivvärlden är hämtad ur en bred spännvidd, som från barndomsrummets fiktion, tyska sagor, Lucas Cranach den äldres kvinnor, nordisk natur och Dick Bengtsson-inspirerad ödslighet.
Text från Wikipedia.