0 Produkter
0 kr

Mikael Takács

Produkter kommer inom kort!

Mikael Takács

Född 1988 i Enköping, verksam I Barkarby

Vid en första anblick – från nära håll – är Mikael Takács målningar abstrakta. Dukarna är fyllda av intrikata, färgrika mönster. Men tar du några steg tillbaka visar sig dessa mönster bygga upp mänskliga skepnader. Innan Mikael började med marmorering för snart sju år sedan, målade han med penslar. Efter att han började med marmorering är det vanligt att folk misstar Mikaels målningar för digital konst.

– Jag tycker att det är ganska kul, eftersom variationer av den här tekniken utövats i hundratals år. Jag har bara modifierat den lite, och rört mig bort från det helt abstrakta.

Marmoreringstekniken, som tros vara nära 1000 år gammal, har sitt ursprung i det japanska "Suminagashi". Tekniken tog sig sedan till Europa via Turkiets eller Ottomanska rikets "Ebru". Den förknippas ofta med pappret på insidan av pärmarna till vackra, inbundna böcker. Marmoreringen var förr förbunden med hemlighetsmakeri. Det sägs att en marmorerare arbetade med sina mönster i smyg, för att inte avslöja sina yrkeshemligheter. Mikael är dock öppen med sin teknik och bjuder även in till att följa hans process i sociala medier.

– Jag använder pipetter för att fördela akrylfärg över duken i formen av ett porträtt, som jag sen förvränger genom att dra runt färgen med olika verktyg, såsom pinnar och kammar.

Mikael berättar att han uppskattar att gestalta sina människor – eller ”nästan människor” med marmorering. Det ger en viss anonymiserande effekt.

– Även om mönstren i sig är väldigt skarpa, så kan de få personen som avbildas att se ganska diffus ut. Det diffusa kan göra det både lättare och svårare att knyta an till dem. Det kan vara svårare i den mening att man inte direkt kan se vem det är, eller kanske ens vad det är i vissa fall. Det kan också vara lättare att knyta an till dem av samma anledning, eftersom man kan projicera så mycket av sina egna tankar på någon som man bara knappt kan urskilja.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.