Pressmeddelande för fri publicering:

Pressmeddelande Vårsalongen 2019

 

Pressvisnig

Torsdagen den 21 februari klockan 10:30.

Galleriet öppnar då 10:00. 

 

Pressbilder

Nedan presenteras ett antal pressbilder med tillhörande text. Kontakta oss om det finns behov för mer högupplösta bilder eller andra format. 

Britta Noresten (f. 1985) Självporträtt, blyerts på papper, 46x54 cm

"Jag målar främst porträtt i olja, nästan uteslutande av kvinnor. Ibland får jag frågan varför så många av mina målningar ser så arga ut, och jag brukar svara att det är för att jag är arg själv. Måleriet är mitt sätt att hantera den ilska som kommer från att vara feminist och kvinna i en patriarkal värld. Jag drivs av möjligheten att uttrycka mig utan ord. 

Utbildad i klassisk teckning och måleri på Florence Academy of Art Sweden, där hon nu jobbar som lärare. Bor i Göteborg.

 

Lex Eliot Rose (f. 1994) Am I Beautiful Now? Digitalt foto, 297 mm × 420 mm (A3)

"Am I Beautiful Now? handlar om strävan efter att vara idealmänniskan. Om kraven på hur vi ska se ut och agera i en tid då endast vissa kroppar blir representerade. Vad gör dessa samhällsideal och normer med oss? Hur långt blir vi beredda att gå för att leva upp till samhällets förväntningar? Vad händer när en inte längre ställer upp på kraven?"

Lex Eliot Rose studerar konstnärligt kandidatprogram i fotografi på Akademin Valand. Hens konst handlar om att vara människa i relation till sin egen kropp, psyke och till andra. Lex vill kasta ljus på det tabubelagda, synliggöra maktstrukturer och utmana normer med mål att göra omgivningen mer tillåtande och inkluderande.

 

 

Ewa Pevs Evers (f.1949) Kärleksparet. Målad stengodskeramik, polymerlera och MDF, 42 x 32 x 9 cm

Om verket:

"Åldrandet gör de skröpliga gamla människorna alltmer sårbara. Den skrynkliga huden blir så tunn och genomskinlig att själen lyser igenom. Mjuk som en bebisnacke, ömtålig som en fjärilsvinge. Detta är du och jag. Det är vi som vilar och delar på ett rosa örngott och på ett liv. Du viskar: – Jag älskar dej! Jag ska ta hand om dig"

Ateljé i Stenungsund. Arbetar med skulptur, måleri och bild i varierande material, tekniker och skalor.

 

Hanna Romin (f. 1987) Without Time and Space. Markerspennor på gul plast. Ca. 150 X 170 cm

Om verket:

"I Without Time and Space ville jag varken begränsas av tid eller rum. Jag tog därför en promenad på fem timmar utan klocktid för närma mig en slags ursprunglig tidsrytm i kontrast till våra inlärda kunskaper hur tid uppfattas eller mäts. En GPS-app genererade digitala linjer som översattes till gul plast."

Utbildad vid bland annat Akademin Valand (2018), Konstfack (2016), Tokyo Zokei University i Japan och Aalto Universitet i Finland. Yrkesverksam konstnär baserad i Göteborg men född i Uppsala.

 

 

Linda Ottosson (f.1986) What my brother was allowed, but not me, Gjuten i bly, låda i furu, järn, textilflock, glas. 180 x 25 x 110 cm höjd.

"Minnena började jaga ikapp mig. Jag önskar att jag också fick följa med min pappa och fiska. Fiskespön, troféer, makt som förvandlas till en gemenskap lika naturlig som sjön. Jag häller ut minnena framför mig och helt plötsligt börjar jag se klart. För allt hör ihop och allt sitter samman. Fiskespön – män och vi som inte fick vara med. En umgängesform, tillträdesprov en gemenska

En maskulinitet som gror i särskiljningens jord.
Tvätta nu era händer. En kvinnas kropp kan aldrig bli tillräckligt ren."

Linda Ottosson och tog sin masterexamen från Konstfack Craft! våren 2018. Hon kommer ifrån Mölndal, men bor och arbetar i Stockholm. "I mitt konstnärskap utforskar jag situationer där särskiljande och exludering är ett sätt forma kön, hur uteslutande praktiker manifesteras i olika händelser och hur detta skapar makt."

 

 

Rickard Gullmander (f.1966), Punk. Akryl på duk 60x80 cm 

"Jag målar Göteborg i akryl. En del kända motiv och en del okända motiv. Min MS och schizofreni påverkar och begränsar mitt liv. Även om jag har svårt att ta mig ut på egen hand så känner jag mig både hängiven och fri inom mitt måleri. Jag vill gestalta mina motiv utifrån den miljö jag lever i, min bostad och stadslivet utanför. Mina målningar är en berättelse om mig och mitt liv, men det är också ett lustfyllt sökande i måleriets egensinniga värld."

Om verket:

Punk är del av en triptyk som även består av Svenska spel och Båten och berget. Det är en bildberättelse om en punkare som vinner pengar på casinot och ger sig iväg för att köpa en båt.

Rickard Gullmander, Svenska spel. Akryl på duk.60 x 80 cm.

 

 

Rickard Gullmander, Båten och berget. Akryl på duk, 60 x 80 cm.

 

 

Cletus Nelson Nwadike (f. 1966) Kroppsarbetare 3. Fotografi, 50 X 70 cm.

Cletus Nelson Nwadike är poet och fotograf född i Nigeria men har bott i Sverige sedan 1990. Har ställt ut på Fotografiska höstsalong, publicerats i National geographic och är medlem i Lensculture. 

Om verket:

"Kroppsarbetare i Nigeria!
I Nigeria säger man att de som inte arbetar hårt borde inte äta.

Min egen pappa dog när han var 52 år gammal. Han var en affärsman och hade en stroke. Min farfar dog vid 48. Han var en officer i den nigerianska armén. Idag är jag 50. De flesta män i Nigeria dör när de är mellan 30 och 50 år gamla. Deras fru lever oftast 20 år längre. Dessa män är oftast lågutbildade och kroppsarbetare. De dör ofta på grund av olyckor i samband med deras hårda arbete.

Under de senaste tre åren har jag fotograferat unga kroppsarbetare i min by och de närliggande byarna. Att tala med dem får mig att känna mig närmare min egen rot.

2016 frågade jag äntligen om deras livssituationer och vad de tänker på framtiden. De är i de bästa (och starkaste) ögonblicken i sina liv, och de har mycket framför dem. Dessa unga män älskar sitt arbete och gör det med alla sina hjärtan. Ändå lever unga arbetare i Nigeria farligt. De kan inte komma undan den onda cykeln.

Jag har valt att dokumentera och visar dessa kroppsarbetare i porträtter, eftersom porträtten visar mig sårbarheten i deras själar. Jag har också valt att visa bara två bilder från deras arbetsplats. Mitt hjärta går ut till alla arbetare som dör medan de försvarar sin stolthet och mänsklighet och tjänar sitt dagliga bröd. Om den Nigerianska regeringen tar hand om alla landets kroppsarbetare kommer landet att blomma ut ännu mer."

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.