Kicki Edgren & Mimmi Kandler
Dubbelutställning med Kicki Edgren och Mimmi Kandler.
Kicki Edgren
När började du måla och varför?
Jag har skapat saker så länge jag kan minnas, jag har alltid varit en person som säger "Jag kan göra det själv". I stället för att läsa en bok gjorde jag min egen, i stället för att sätta upp en affisch från en tidning på väggen ritade jag min egen. Om jag ville ha en speciell möbel byggde jag den själv i min pappas garage. För att lära mig kunde jag till exempel studera ett föremål, en bild eller en annons i timmar, för att förstå former, ljus, anatomi, komposition, färger och uttryck. Efter flera utbildningar, däribland HDK, har jag fortsatt att skapa. Har jobbat som illustratör och designer, skrivit en bok, gjort tapeter och skapat musik, hela tiden parallellt med måleriet.
Finns det konstintresse eller utövande i familjen?
Mina föräldrar var väldigt intresserade av konst och kultur, så vår familj reste mycket. Jag växte i stort sett upp i museer och gamla kyrkor runt om i Europa. Hemma i källaren hade pappa en ateljé där några få målningar föddes, men han drogs mer till sitt garage som var bättre lämpat för hans buller, byggen och uppfinningar. Mamma sjöng i körer och mina tre bröder spelade i oändligt många band, replokalen på vinden i huset där vi bodde var aldrig tyst. I detta dånande hem satt jag och tecknade.
Hur har din konstnärliga utveckling sett ut än så länge – hur fann du ditt uttryck?
Med den moderna konsten som inspiration började jag att måla oljemålningar och har utställningar, redan som 15-åring. Mitt gränslösa jag tog mig genom surrealism och expressionism, popkonst, kubism, porträttmåleri – jag ville testa allt. Men även om mina uttryck tidigare har varit spretiga och sökande så fanns en röd tråd – människor, linjer och färger. Och detta finns kvar än i dag, dock mer renodlat nu. Men jag ser inga gränser för uttryck, teknikval, kompositioner och känslor när jag målar mina människor.
Vad finner du inspiration i?
Inspirerad av abstrakt konst och gatukonst använder jag livliga färger, grova linjer och dynamiska kontraster för att överdriva uttryck. Akrylfärg, som torkar snabbt, vilket tillåter mig att vara djärv och fri. Jag vill blanda 3-dimensionell känsla med platta ytor. Blanda skira penseldrag med tjock färg från breda spackelspadar. Jag gillar hur slumpen överraskar mig och när färger rinner och droppar. Jag kommer dock aldrig att vara klar, jag kommer aldrig att hitta min stil – eller snarare – gör jag det så byter jag kvickt. Processen är ett samarbete mellan mig och målningen då penseldragen och linjerna kommer till liv framför mina ögon, ibland överraskande mig
Vad vill du förmedla med din konst?
Jag vill förmedla känslor och stämningar. Allt det som bor hos en människa. Mina målningar skildrar människor, känslor och kanske livsavgörande ögonblick. Där finns ljust och mörkt, svårigheter och eufori. Mina målningar ska kunna tolkas på olika sätt, varje betraktare har kanske sina egna tolkningar. Det viktiga för mig är egentligen inte att berätta någonting, utan snarare hur det berättas. Sammansättningen av delar. Glittret i någons öga, en rörelse, en svart yta eller några kraftfulla streck.
Mål för framtiden?
Förutom målet att alltid ha kvar mina armar och händer och ett stort begär att skapa, så önskar jag att min konst visas i varje vrå av världen. Jag har ju redan ställt ut i många länder, och sålt mycket men det finns alltid nya mål. Just nu vill jag bygga fina gallerisamarbeten lokalt i Sverige, inte minst Galleri Backlund som det tog mig många utställningar, många länder och många år innan jag ens vågade fråga, trots att jag bara bor ett stenkast därifrån.
Mimmi Kandler
När började du måla och varför?
Att skapa är ett verktyg att uttrycka mig; känslor, tankar, reflektioner – intryck blir till uttryck. Jag har alltid skapat i olika former men just oljemåleri upptäckte jag som 20-åring genom en introduktion av min mamma som då målade i olja. Jag blev förälskad i mediet och sedan dess har olja legat mig varmast om hjärtat.
Finns det konstintresse eller utövande i familjen?
Min mamma har alltid varit praktiskt estetiskt lagd och genom henne har jag både haft tillgång till material och fått inspiration att skapa allt möjligt inom det kreativa, som tex hantverk, inredning, mode och konst. Även min pappa tyckte om att skapa saker, var praktiskt lagd och lösningsfokuserad, bland annat inom snickeri och matlagning.
Vad finner du inspiration i?
Förutom konstnär är jag även yrkesverksam skådespelare och judboksinläsare, men även specialpedagog i botten. Dessa yrkesområden har berättandet och intresset för människan gemensamt och det genomsyrar min konst. Med det i ryggsäcken tror jag att jag med större intresse lyfter blicken och lägger märke till min omgivning och reflekterar kring den, vilket resulterar i att det till slut landar på målarduken.
Vad vill du förmedla med din konst?
Gränslandet mellan verklighet och fantasti är en härlig värld – där finns inga etiketter. Ålder tillxempel, är för mig inte bara något som sitter på utsidan eller i en tidslinje utan är istället vad du känner inombords och vad du har för kontakt med ditt inre. Det inre barnet är därför något jag ofta berör och vill lyfta fram. Den ärliga känslan som är sprungen ur kärnan inom oss; det tillstånd då vi vågar vara oss själva bortom betraktarens ögon.
Hur har din konstnärliga utveckling sett ut än så länge – hur fann du ditt uttryck?
Mitt intresse för människan, beteendevetenskap och berättandet har naturligt lett mig till mitt uttryck. Jag har förlitat mig på min magkänsla för vad som känns rätt för mig och förtroget låtit mig svepas med i det. Det viktigaste för mig har inte varit att allt ska se korrekt ut rent måleriskt tekniskt utan det jag framförallt jobbar med är att få fram rätt känsla och uttryck. Det imperfekta kan ofta vara intressantare än det perfekta…
Mål för framtiden?
Mitt mål för framtiden är att ständigt utvecklas. Att det jag vill uttrycka i konsten når ut och uppskattas av betraktaren.
Frågeställare Mattias Backlund