0 Produkter
0 kr
Tillbaka

Dubbel vernissage: Hurula & Sara Granér

Välkomna till årets sista vernissage på Galleri Backlund. Vi öppnar för två parallella utställningar med två aktuellakonstnärer. 

Artisten Hurula som ställer ut bilder från konstboken “Första kretsen” och serietecknaren Sara Granér som ställer ut bilder från senaste boken “Blixt från oklar himmel” och – för första gången – även sin omtalade keramik.

Artisten Hurula, född 1979 i Luleå, är känd för sin känsloladdade musik och sina explosiva liveframträdanden. Med två album och två EPs i ryggen har han hyllats av kritiker, nominerats till flera priser och fått en hängiven publik.

Den som följt Hurula känner igen hans uttryck även i bild, då han har ett formspråk som går igen i alla de album- och bokomslag som han har gjort genom åren. I Första kretsen läggs lager på lager och bildar en expressiv helhet. 

________ 

Hurula om “Första kretsen”:

En dag köpte jag en gammal bibel på en loppis någonstans, helt utan vidare tanke. Den kändes viktig. Inte så mycket för den tryckta texten i sig utan mer för de spår som lämnats av alla tidigare ägare. Bibeln var full av anteckningar och understrykningar. De som hade haft boken före mig hade skrivit in sina namn och årtal på första sidan.

Jag började riva ut sidor ur bibeln och tejpa ihop dom till större och större bilder. Ibland försökte jag använda mig av anteckningarna för att göra nåt som passade.

Många gånger målade jag över en sida, såg någon anteckning efteråt och att det stämde ihop. Jag intalade mig själv att jag och bokens alla tidigare ägare nu var på samma våglängd.

Jag hörde talas om att Dante delade in helvetet i nio kretsar i Den Gudomliga komedin . I den första kretsen samlas de okristna, de som föddes före Jesus och de som kämpade för det rätta men inte hade den rätta tron. Straffet var ett evigt liv som det på jorden.

Jag tyckte att det passade för min bok.

Hurula, sept 2018

______

Sara Granér är serieskapare och satirtecknare, ofta med färgglada och groteskt tecknade djurgestalter i centrum. Genom åren har man kunnat läsa hennes serier i tidningar som Galago, Aftonbladet, Dagens Nyheter och ETC. Hon har medverkat i utställningar i bland annat Rom och Tokyo och haft separatutställningar på Kulturhuset i Stockholm och Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Hon debuterade i bokform 2008 med Det är bara lite AIDS. 2017 kom hennes femte bok Blixt från oklar himmel  som också är hennes debut som poet. Här finns vreden, humorn, underfundigheten och det konstnärliga uttrycket kvar samtidigt som Sara använder sig av ett nytt destillerat format på rim. Hennes dagsverser har rönt stor uppmärksamhet på instagram och fått en hängiven följarskara.

I hennes keramik får vi möta de uttrycksfulla figurerna i tredimensionell form.

Motivering till EWK-priset 2010:

”Sara Granérs kraftfulla bildspråk har en drastisk humor som träffar betraktaren mitt i solar plexus. Vi skrattar hejdlöst, men får oss också en tankeställare om samtidens fördomar och svarta hål.”

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.