0 Produkter
0 kr
Tillbaka

Mats Åkerman

Utställningen pågår 18/9–3/10.

Se samtliga verk i vår bildförteckning:
Bildförteckning

Mats Åkerman
Född 1956 i Stockholm

Läs reportaget om Mats Åkerman här.

Senast Mats Åkerman ställde ut på Galleri Backlund fick vi ta del av berättelser tagna ur den Svagiska Unionen och motiv förankrade i dessa. Nu är vi återigen inbjudna på en resa till denna fiktiva värld — Mats är vår guide och måleriet och kartorna är hans verktyg.

Den Svagiska Unionen är som en smältdegel av platser betydande för Mats, där hans barndomsstad satt tydlig prägel. Det är svårt att inte se Sveaborg när man går på Stockholms gator, men inspirationen kommer även från andra städer som Paris, Milano och New York. För den oinitierade är Sveaborg, eller Primaborgen som lokalbefolkningen säger, huvudstad i Svagiska Unionen, den fantasivärld där Mats Åkermans verk härrör från.

– Under åren som gått så har denna värld blivit mycket omfattande med många städer och platser, historia, politik och kultur. Det finns också ett specifikt persongalleri där huvudpersonen heter Rocco Rivarossi. Jag beskriver denna värld först och främst genom mitt måleri, men också med egentillverkade kartor, dagstidningar, tidtabeller, reklambrochyrer, filmaffischer och seriemagasin. Jag har också skrivit två böcker "Retur" och "A la prima" som givetvis också utspelar sig i den Svagiska Unionen. 

Mats Åkerman är utbildad och verksam i Stockholm. Utöver sitt eget konstnärskap driver även Åkerman, sedan 1990, Brukets målarskola på Blidö i Stockholms skärgård. Det är Mats Åkermans andra utställning på Galleri Backlund.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.