0 Produkter
0 kr
Tillbaka

Sonja Hesslow & Saga Wendotte

I höstens första utställning presenterar vi två konstnärer som arbetar med iscensatt fotografi: Sonja Hesslow och Saga Wendotte.

Prislista: Saga Wendotte

Prislista: Sonja Hesslow


Saga Wendotte (f. 1989) är fotograf och verksam i Stockholm. Efter att i gymnasiet ha upptäckt hur hon kunde kombinera sitt intresse för att teckna med att fota och skapa bilder i photoshop, studerade hon på Fotoskolan i Stockholm. Hon har sedan dess utforskat fotografiets möjligheter och ställt ut sin egensinniga konst.

I serien Little People ser vi barn med uppseendeväckande stora huvuden. Det är avsiktligt uppförstorade, liksom ögonen, för att ge dem något som påminner om dockproportioner. Till en början framstår bilderna som endast söta, men när vi tittar på detaljerna framträder fler tolkningsnivåer. Det vi tror är fåglar visar sig t.ex vara stridsflygplan och den gulliga mössan som ett barn bär på ett fält framför en skock får, visar sig vara ett varghuvud. Detaljerna pekar på saker i vår samtid och saker som skaver. Stilmässigt inspireras hon av nutida genrer som Lowbrow och Popsurrealism.
Hon har beskrivit sina egna verk som “creepy cute”.

– Ofta finns det något gemensamt i mina verk, det ser gulligt och kanske snarast barnsligt ut men där gömmer sig ett mörker mer eller mindre öppet. De lutar mot sagohållet men jag gillar kontrasten mellan det drömska sagolika och det mörka mystiska. Det polerade och kommersiella möter något som inte alls skulle fungera i kommersiella sammanhang, som i Little People-serien. Många av de verken har en tydlig agenda med deras politiska och religiösa innehåll för att skapa en diskussion och reflektion över världen vi lever i. Men det är alltid upp till betraktaren att tolka på sitt sätt, och att de uppfattas väldigt olika hör jag genom de historier som jag får berättade för mig.

Se filmen om Little pople här: Little people: Trailer

Sonja Hesslow (f. 1988) är fotograf och verksam i Stockholm. Hon är född och uppvuxen i Varberg. Hon är utbildad fotograf vid Medieskolerna, Mediacollege i Danmark. 

Det är digitalt som Sonja Hesslows visioner realiseras. Hon kallar sig för konstfotograf, eller retuschör. Hon skapar sina egna världar genom sina iscensatta fotografier. Hennes stil skulle kunna beskrivas som surrealistiskt. I hennes bilder sker oväntade möten och förvandlingar. Hon inspireras av naturen. 

I många av hennes senaste verk finns en typ av ljusdunkel-effekt, i likhet med barockens konstärer. Bakgrunden är mörk och bara vissa delar är ljussatta. Hon kallar själv tekniken för ljusmålning. Hon arbetar då i ett mörklagt rum och fotar med lång slutartid. Därefter beslyser hon vissa delar med ficklampa.

Det är en mödosam process att skapa ett foto. Inför fotograferingen bygger hon upp modeller och söker upp eller skapar själv rekvisita och kläder. Målet är att skapa en verklighetstrogen bild där vi som betraktare börjar tro att det vis ser skulle kunna ske i verkligheten. Ofta är det hon själv som är modell. När fotografierna är tagna börjar nästa steg i den konstnärliga processen: sammanfogningen och retuschen.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.