0 Produkter
0 kr
Tillbaka
2020-04-14 15:00:00

Carl Bjerkås längtar ut

Corona har lamslagit en hel värld. Men för konstnären Carl Bjerkås är det inte så mycket som har ändrats i vardagen. Hamnen ligger där den ligger och med våren växer längtan.

En vänlig bris går genom träden och några få personer passerar på den soldränkta gatan. Våren har dock dykt upp som den ska och inga knoppar har uteblivit. Men för de allra flesta människor har mycket i livet satts på paus. Ovissheten ligger som en blöt filt över samhället, inte minst över kulturnäringarna.

– Det är klart att man är drabbad. Det är jobbigt för alla kulturarbetare. Men det måste ju vända någon gång. Jag hoppas bara att jag kan ha kvar ateljén, säger Carl Bjerkås, som just lämnat in några nya målningar på Galler i Backlund.


Carl Bjerkås, Götaälvbron, sommarkväll. Olja på duk, 53 x 71 cm.

Sedan två decennier har han sin ateljé på Kyrkogatan, innanför vallgraven. De senaste åren har hyran höjts och Carl har fått arbeta allt hårdare för att kunna stanna kvar. Men utan försäljning är det bara en tidsfråga innan han får lämna.
– Det är väl det man är orolig för, att det ska gå så dåligt att man inte har råd att ha kvar ateljén. Men jag jobbar på som vanligt.
 
Resa in i konsten
 
Trots ovissheten verkar Carl Bjerkås hoppfull. Hemmasittandet skulle även kunna göra att konstinköpen ökar.
– Varför skulle folk inte vara intresserade av en målning, nu när det inte går att resa och allt är så trökigt och allvarligt?  i dessa oroliga tider behöver man konsten. Det är ju det jag hoppas på iallafall, vilket nog alla konstnärer gör.


Carl Bjerkås sitter ofta i hamnen och skissar.


Carls stora mission som konstnär har alltid varit att visa skönheten i det vi har runt om oss och att skildra stämningar. I hans målningar finns de förbisedda platserna; ljusspelet på en regnvåt gata. Kanske är det just detta som människor behöver; något att vila blicken på och leva sig in – och bort i.

Längtar ut
 
De senaste månaderna har han stått inne och målat i olja, som han alltid gör om vintern. Då återskapar han de motiv han skissat på under sommarhalvårets båtfärder och promenader och lägger ihop med minnet av dem. Corona förändrar inte målandet som sådant.


Skymningsljus, Vasaplatsen. Olja på duk, 53 x 71 cm


– Jag målar ju det jag målar. Men jag tror att jag kommer att måla akvarell mer; det passar i den här årstiden, istället för tunga oljemålningar. Jag vill ut. Ut och skissa, teckna och måla akvarell; ta med målarväskan och se vad jag hittar.
Det är också det han rekommenderar andra att göra.
– Ut och gå, vandra! Det finns ju så många härliga platser i vår närhet. Ut och upptäck våra omgivningar!


Med sin lilla båt tar han sig till platser som annars är svåra att komma till.

Själv vet han vart han kommer att styra sin kosa.
– Jag kommer nog att vara mycket i hamnen och ut åt kustbandet, som vanligt. I ytterhamnen kanske.
 
Carl Bjerkås ställer ut på Galleri Backlund sent i höst, men redan nu kan man se och köpa några målningar.
 

Text och foto: Ida Gudmundsson

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.