0 Produkter
0 kr
Tillbaka
2017-12-13 14:00:00

Kjell Engmans gränslösa fantasi på Galleri Backlund

Efter studier på Konstfack i Stockholm och Pilchuck glass school i Stanwood, Washington blev Kjell Engman 1978 formgivare på Kosta Boda. Så småningom kom han att bli en av Sveriges mest framstående glaskonstnärer. I januari ställer han ut på Galleri Backlund.

Det som kännetecknar Kjell Engmans konstnärliga uttryck, oavsett om det är bruks- eller konstglas, är – utöver färgernas kraftfullhet – formens och motivens lekfullhet och mystik. I glasskulpturerna gestaltas inslag från djurens och växternas värld och från mytologins och musikens. Men på frågan hur han väljer sina motiv tvekar han.

– Det är inte jag som väljer motivet, utan vardagens olika händelser blir oftast till en liten berättelse som pusslas ihop med det brusande ljud som finns runt omkring oss.

Kjell Engman beskriver glaset som en ”levande massa”. I hanteringen av denna, ryms ett nyfiket sökande och en vilja att förmedla något till andra.

– Jag är väldigt dålig på att skriva så därför har mitt skulpterande blivit mitt sätt att berätta och utrycka vad jag känner, tänker och ser. 

Rumsliga installationer

 Med åren har Kjell Engman kommit att bli en internationellt erkänd konstnär, med många utställningar och offentliga uppdrag bakom sig. Projekten och föremålen har parallellt med detta blivit större och tyngre. Med ljus och ljud som viktiga inslag arbetar Kjell Engman nu med större, avancerade installationer. Här ges de enskilda verken ett sammanhang och det är här – i möten mellan glas, ljus och ljud – som Kjell Engmans gränslösa fantasi synliggörs för betraktare. Han beskriver själv hur han vill att hans konst skall tala till alla våra sinnen. Kanske är det därför han ger sina idéer både kropp och ljud; förkroppsligar dem i glas för att sedan komponera deras ljud. 

Under utställningen på Galleri Backlund har besökaren möjligheten att gå in i Kjell Engmans egen kreativa värld, en värld som påminner lite om en scen.

 – Objekten är mina artister i en teater som får samverka med musiken och omgivningen. Rummet är väldigt viktigt. Det är min kuliss till skådespelet som jag vill förmedla. Det skapar helheten i min teater.

Kjell Engmans utställning pågår 27/1–11/2 2018.

Text: Ida Gudmundsson

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.