0 Produkter
0 kr
Tillbaka
2017-09-18 13:00:00

Intervju med Mats Åkerman

Berätta, vad kommer vi att få se under utställningen?

Utställningen heter OMSTÄNDIGHETER i den Svagiska Unionen och baseras på en berättelse om en kvinna och en man som flyr i en stulen bil från den stora staden, Primaborgen, till de södra delarna av Unionen, den Gula Regionen. Det blir en "filmisk" utställning, ett slags "road-movie", med målningar med motiv från de olika platser som som det svärmiska paret besöker och passerar förbi. Både dramatik och mystik kan uppfattas, men det kommer också visas målningar där ett påtaglig lugn infinner sig. Bilderna utspelar sig i en miljö som är hämtad från 50- och 60-talet.

För någon som inte tidigare sett din konst, hur skulle du beskriva den?

Min konst utspelar sig i en fiktiv värld - den Svagiska Unionen - som jag började rita redan när jag var liten. Under åren som gått så har denna värld blivit mycket omfattande med många städer och platser, historia, politik och kultur. Det finns också ett specifikt persongalleri där huvudpersonen heter Rocco Rivarossi. Jag beskriver denna värld först och främst genom mitt måleri, men också med egentillverkade kartor, dagstidningar, tidtabeller, reklambrochyrer, filmaffischer och seriemagasin. Jag har också skrivit två böcker "Retur" och "A la prima" som givetvis också utspelar sig i den Svagiska Unionen. 

Det är bara några dagar kvar, hur brukar de sista dagarna innan en utställning se ut för dig?

Det är alltid mycket stressigt innan vernissage. Jag är en person som är långsam i starten men som får upp farten ju mer deadline närmar sig, ungefär om ett gammalt ånglok som pustar och frustar för att komma igång men som sedan när det väl är igång knappt går att stoppa. Jag står alltid och målar några nya målningar på slutet och om det inte vore för att utställningen måste hängas så hade jag nog gjort några till. Det är kul att vara igång och alltid lite spännande hur utställningen kommer att gestaltas.

Det var ett tag sedan du senast ställde ut i Göteborg, hur känns det att komma tillbaka?

Jag har varit mycket i Göteborg (jag gjorde bl a lumpen i Götet) så jag känner mig hemma i denna stad. Det är en öppen och vänlig stad, så det är alltid roligt att komma tillbaka. Eftersom jag också gjort ett antal utställningar i Göteborg (det här blir den femte) så hoppas jag också att publiken har lärt sig att hitta till min konst.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.