0 Produkter
0 kr
Tillbaka
2017-09-25 17:00:00

Välbesökt på Mats Åkermans vernissage

Det blev en välbesökt vernissage och öppningshelg för Mats Åkermans utställning OMSTÄNDIGHTER i den Svagiska Unionen. Åkerman tog själv emot och hälsade besökare välkomna och höll även en presentation för entusiastiska åhörare.

Direkt till höger innanför dörrarna på Galleri Backlund hänger konstverket Konstens och Estetikens ursprung. Teckningen är inte bara upptakten till utställningen, utan till hela den spännande värld Mats Åkerman skapat: Den Svagiska unionen. Som elvåring satt Mats inne en hel sommar tillsammans med vännen Bosse och tecknade kartor. Med färgkritor färglade han toppar och dalar på samma sätt som han såg i kartböckerna.

– Alla andra var solbrända när vi kom tillbaka till skola på hösten, men jag och Bosse var likbleka! berättar Mats Åkerman för ett par besökare och skrattar på sitt hjärtliga sätt. Kartans detaljrikedom är slående och ortnamnen är noga utskrivna med tunn penna. 

Återbesök i Den Svagiska unionen

Tjugofem år senare återfann han kartan. Han var då utbildad konstnär i Stockholm och blev omedelbart nyfiken på att utforska sin barndoms påhittade värld på nytt -denna gång genom måleriet.

– Tänk om jag visste när jag satt där och ritade att jag en gång skulle få jobba med det jag tyckte var så roligt redan då, säger Mats med en lurig blick.

En bit ifrån står en förälder med två barn.

– Min storasyster gör också en egen värld, berättar en av utställningens yngre besökare och pekar på sitt sällskap. De har gått runt hela utställningen och letat efter Mats Åkermans monogram i alla målningar. Ibland gömmer han den i själva motivet, vilket gör den svårupptäckt. Fler besökare berättar att även de gjorde kartor som barn, eller hittade på fantasivärldar.

Stämningsfulla målningar 

Många besökare vittnar om Mats förmåga att med hjälp av ljuset skapa djup i sina bilder.

– Det känns som att jag nästan kan gå in i målningarna, berättar en besökare. Utöver förmågan att hantera ljus och mörker i måleriet är det många som lyfter fram de olika stämningar som gestaltats i respektive verk.

Bland utställningens 72 verk – fördelade på tre rum i galleriets lokaler – finns alltifrån små ljusa och somriga strandmotiv, till stora mörka och mystiska kvällsscener där gatubelysningen speglas i den regnvåta asfalten.

Vi bjuds här in till att utforska den Svagiska unionen, såsom Mats Åkerman själv har skapat den. 

Utställningen pågår till och med den 8 oktober.

IDA GUDMUNDSSON

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.